Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rajal

Rajal, egy 22 éves arab telivér, akinek a gazdája elutazott pár hónapra, és nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy a távollétében foglalkozhatok az öreg herélttel. Rajal Parelli módszerrel lett kiképezve, western stílusban lovagolják, tehát teljesen más nyelvet beszélünk, ez nem kis problémát jelent a munka során. Az angol stílus, illetve a versenyistállók teljesítményorientált légköre erőteljesen ütközik eme másik szemlélettel. Erről sokat lehet vitatkozni értő emberekkel, de hogy melyik a jobb a lónak nem tudnék igazságot tenni. Mindkét iskola hozza magával a jót és a rosszat is, szegény lovak pedig alkalmazkodnak, attól függően, hogy hová kerülnek. Nos, Rajal a természetes lókiképzés útján indulhatott el. Szerencsésnek mondhatja magát, mert hosszú és eddig egészséges élete során egy valakinek kellett megfelelnie, a gazdája pedig sok türelemmel honorálta hűségét. Most kicsit létbizonytalanság fogta el, mert megváltoztak mindennapjai, a ló nem tudja, hogy a tulajdonos hazajön, neki csak az számít amit tapasztal, nincs itt a gazda. A munkát nem tudtuk ott folytatni, ahol abbahagytuk, pedig már szép eredményeink voltak, újra az alapoktól kellett kezdenünk. A bizalmat nem tudom, és nem is akarom kicsikarni, ez majd jön magától. Heti egy alkalommal besegít Rajal egy régi lovasa, aki munkát kér tőle, nekem pedig marad a gondozás és lelkének istápolása. Azt hiszem ez így működni fog, valahogy csak eltelik ez az időszak, remélhetően mindenki megússza szárazon.

Hogy a saját lovakról is szó essék: Egy kedves ismerősömnek már régen megígértem, hogy megmutatom az otthoni nyomi ménest. Herceg a fekete póni rögtön be is mutatkozott, (róla tudni kell, hogy egy igazi genya) mert mikor a kisbéri félvér csikót akarta megsímogatni a vendég folyton közéjük állt. A csikót Alkonynak nevezték el, egy nagyon szelíd, barátságos, sárga csoda. Most is fekve fogadott minket, mint amolyan kapkodó idegbeteg, majd teljesen lapjára feküdt a látogató jelenlétében. Mikor körbeszeretgettük nagy kegyesen felállt, megrázta magát és utána nyargalt a póninak, mert igencsak felbosszantódott, hogy közénk akart furakodni. Dönci, a másik póni mindezt bölcs nyugalommal pár lépés távolból figyelte, mert tudta, ez a kergetőzés előbb, vagy utóbb úgyis bekövetkezik, és utána őt is meg fogjuk szeretgetni. Drága, aranyos Döncike sokat tapasztalt már az életben, hihetetlenül okos, a világegyetem alapvető energetikai elvét tökéletesen alkalmazza, vagyis minél kisebb energiabefektetéssel létezni. Konfliktusokat elkerülni, minimálisat mozogni. Mondanom sem kell, széle, hossza egy, és a téli szőrzetnek köszönhetően nehéz megmondani melyik is az eleje. Boomer a holland sportló, egy új szerzemény, tőle szeretnék megtanulni igazán lovagolni. Az istálló elkészültéig más vigyáz rá, de azért időnként látogatom. Nagyon várom a közös munkát, és kíváncsi vagyok, hogy hogyan tud majd beilleszkedni a vidéki környezetbe.

3 Tovább

Naphoz lóval

http://naphozloval.blog.hu/2011/03/04/eddig_rolunk

2011-ben kezdtem el blogot írni, egy vézna kiscsikóról, akit magamhoz vettem. Minden nemű lovas tudás nélkül, a lehető legkevesebb tapasztalattal fogtam bele a lótartásba. A mai napig kitartok amellett, hogy így nem szabad belefogni semmibe, és nem is bíztatnék senkit ilyesmire. De hogy megbántam e? Határozottan nem! A ló életösztönének, a lelkesedésemnek valamint kedves párom támogatásának köszönhetően élünk és virulunk. A lóállomány mára négyre duzzadt, a körülmények is lassan rendeződnek, és a lovakról szerzett tapasztalatok, és tudás (ez kicsit nagyképű) birtokában már majdnem igazi lovasgazdának érzem magam. Persze az élet minden nap bebizonyítja, hogy tanulni soha nem elég, mert mindig jön valami újabb megoldandó probléma, amire megoldást kell találnom.

A lovak mellett időről időre felbukkannak nálunk gyógyulásra és gazdára váró kisebb állatok is. Miska kutya immárom tíz éve őrzi a házat, mióta a szőlőhegyi menhelyről örökbe fogadtuk. Szuszi macska a legújabb lakónk, törött lábbal találtuk, és valószínűleg elpusztult volna, ha nem műtik meg rommá tört combcsontját. Jelenleg a második műtétre vár, de a nehezén már túl van.

2 Tovább

naphozloval

blogavatar

Nap-ló lovakról

Utolsó kommentek

Legfrissebb bejegyzések

2015.12.16.
2015.12.14.

Követők

Csillababanéni